|
Stowarzyszenie Wspierania Burs i Internatw "Adept"
REGULAMIN CATERINGOWY FIRMY HORYZONTY SMAKU oraz INSTRUKCJA DO REJESTRACJI I KORZYSTANIA Z SYSTEMU STARTEDU
Stołówkę prowadzi Firma Horyzonty smaku S.C., która od ponad dziesięciu lat zajmuje się żywieniem w placówkach oświatowych na terenie Wrocławia i okolic, jest uczestnikiem programu „Stołówka z certyfikatem zdrowego i racjonalnego żywienia”. W Bursie jest obowiązek żywienia (minimum 1 PODSTAWOWY posiłek dziennie). Horyzonty Smaku zapewniają różnorodne diety w oparciu o specjalistyczne jadłospisy opracowywane przez dietetyka. Do wyboru będą jadłospisy: standardowy, wegetariański, z eliminacją glutenu, z eliminacją mleka. Podstawą skorzystania z opcji dietetycznej będzie okazanie zaświadczenia od lekarza specjalisty. Podstawą całkowitego zwolnienia z korzystania z posiłków będzie wyłącznie zaświadczenie od lekarza specjalisty okazane Pani Dyrektor.
Jak komponowany jest jadłospis?
- Dieta komponowana jest zgodnie z porami roku.
- Podstawą jadłospisu są sezonowe warzywa, nieoczyszczone ziarna zbóż i kasze.
- Posiłki oparte są na naturalnych nieprzetworzonych przemysłowo produktach.
- Wykorzystywane są różne techniki przygotowywania potraw
- Zapewniane niezbędną młodzieży ilość wysokowartościowych białek zawartych w wyselekcjonowanych produktach mięsnych, świeżych rybach, roślinach strączkowych i ziarnach zbóż
- Sami przygotowują zdrowe smakołyki - desery, domowe ciasta, przekąski .
- Do produkcji preferują zdrowe tłuszcze: oleje tłoczonych na zimno, prawdziwe masło.
- Posiłki przygotowywane na miejscu i dostarczane przez firmę są komponowane i przyrządzane zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016.
- Produkty gotowe do spożycia nie zawierają więcej niż 15g cukru w 100g/ml (13,5g w przypadku produktów mlecznych), 10g tłuszczu w 100g/ml produktu gotowego do spożycia, 0,4g so-du/1g soli w 100g/ml produktu gotowego do spożycia.
- Przygotowanie podstawowych diet skomponowanych przez die-tetyka za pomocą programu żywieniowego Kalkulator Żywie-niowy (np.: dieta bezmleczna, bez jajeczna, wegeteriańska, eliminacyjne i inne diety po uzgodnieniu).
- Elektroniczny system zamawiania posiłków
- Przy obsłudze kontraktów korzystamy z elektronicznego systemu zamawiania posiłków obejmującego obsługę zamówień oraz rozliczeń finansowych żywienia dzieci/młodzieży (aplikacja internetowa).
- Obsługa zamówień oraz rozliczeń finansowych za żywienie prowadzona będzie w aplikacji internetowej StartEdu. Oprogramowanie ułatwia zarządzanie posiłkami, pozwala na szybkie i bezgotówkowe rozliczenie płatności oraz łatwe zamówienie posiłków. Poprzez aplikację zawarta zostanie umowa z rodzicami/opiekunami na korzystanie przez dziecko z posiłków. Rodzic ma indywidualne konto, na którym widzi jadłospis oraz stan swoich płatności. Odpłatność za obiady jest realizowana na zasadach wykupowania abonamentu miesięcznego, opłacanego przelewem z góry na konto bankowe poprzez aplikację lub przelewem zwykłym na indywidualny numer konta utworzony podczas rejestracji konta. Płatności za posiłki należy uiścić w ciągu 7 dni od dnia publikacji jadłospisu na indywidualnym koncie użytkownika. W przypadku braku płatności, powyżej 30,00 zł system dokonuje automatycznej blokady zamówienia do momentu uregulowania zaległości.
Zakres świadczonej usługi zbiorowego żywienia od 01.09.2024 roku:
POSIŁEK | Cena standard | Cena dieta |
Śniadanie | 13,00 zł | 14,00 zł |
II Śniadanie | 7,50 zł | 8,50 zł |
Obiad dwudaniowy - zupa, II danie oraz kompot + podwieczorek | 18,50 zł | 19,50 zł |
Kolacja | 13,00 zł | 14,00 zł |
Wyżywienie całodzienne | 52,00 zł | 56,00 zł |
|